V.I.P. stavas ibland Å.N.G.E.S.T.

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 25. 


Det tar emot att erkänna, men jag är nog över genomsnittet lättförförd av begreppet VIP. Dessutom spelar egentligen ingen större roll vilket sammanhanget är, jag får nämligen samma kaninpuls av att se versalerna i inledningen av ett grupp-sms om sommarerbjudanden på trallskruv från Club Clas som av att se dem på ett plastkort som ger mig förtur i kön in till någon av stadens ölhallar.

Nu är ju bokstavskombinationen VIP långt ifrån en kvalitetsgaranti, faktum är att den i vissa fall kan ses som en direkt varningssignal. I P1:s grävpodd »Ekot granskar« kunde vi för några veckor sedan höra om de svenska spelmiljonärerna på Malta, och fick bland annat möta grundaren till ett av Sveriges största spelföretag. Han visade stolt upp avdelningen för förebyggande arbete mot spelmissbruk, berättade malligt om algoritmer – »player safety early detection system« – som tidigt fångar upp riskbeteenden, och förklarade att spelföretaget tack vare detta kan kontakta kunden och erbjuda hjälp – bryta fallet. »Gud vad snällt!«, tänker du då, men det är bara att av de »riskspelare« som Ekots reporter kommit i kontakt med – som spelat bort allt de äger och har, dragit på sig enorma skulder och försatt sig i irreparabel ekonomisk misär – hade ingen ens hört talas om något liknande. Tvärt om berättar de om att de, så snart de lyckats hålla sig undan från spelsajten någon dag, kontaktats av företagets »VIP-värdar« som erbjudit kontantinsatser på spelkontot för att få dessa – uppenbart trasiga människor – att fortsätta spelandet. Märkligt. Ja, det är nästan som om spelföretaget inte VILL att folk ska sluta spela.

För så är det ju naturligtvis alltid med VIP-grejen – den är ju inte för din skull. Jag är, precis som du, fullt medveten om att det är ett listigt sätt att få dig att konsumera mer, komma tillbaka, aldrig sluta pumpa in pengar i verksamheten. Och det funkar ju bevisligen. Jag fortsätter shoppa trallskruv och beställa shotsrundor i takt med att »VIP-sms:en« trillar in. Det är nog bäst att jag fortsätter att undvika online-casinon, där skulle jag nog bli »super-extra-VIP« ganska snabbt.
PS. För erbjudanden om ALLA typer av VIP-kort, tveka inte att kontakta mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Jonas Pekkari 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..