Att överskatta sin smarthet

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 21.

Hur smart är du? Typ genomsnittligt? Lite över medel? Jag med. Men nu tror ju å andra sidan mer än hälften som tillfrågas, faktiskt runt 70 procent, att de har en intelligens över genomsnittet. Och inte nog med det, det är de som är längst ner på skalan som överskattar sin intelligens mest. Ju smartare du tror att du är, desto dummare är du, med andra ord.

Detta formulerades, bevisades och presenterades strax innan millennieskiftet av Cornellforskarna David Dunning och Justin Kruger, som genom en serie tester lät studenter själva uppskatta sitt skriftliga resultat i förhållande till andra testdeltagare. Majoriteten av den fjärdedel som klarade sig allra sämst, med bara runt 11-12 procent rätta svar, gissade själva att de låg i topp. Denna grova missbedömning förklaras med att samma egenskaper som gör dig inkompetent att klara utmaningar även gör dig inkompetent att uppskatta din egen förmåga att klara utmaningar. Det anses därför bevisat att det finns en direkt korrelation mellan inkompetens och övertro på sin egen intelligens. Och de deltagare som klarade frågorna bäst? Ja, de uppskattade sitt resultat som genomsnittligt. Detta döptes senare till Dunning-Kruger-effekten.

Vi har nog alla stött på den här typen av individer i olika sammanhang. Det kan vara din pojkvän, din chef, din innebandytränare, en självcentrerad lokaltidningskrönikör med fäbless för ”mansplaining”, och ja: det kan till och med vara du. Enligt forskaren David Dunning hamnar vi nämligen alla förr eller senare i den situationen, vi har alla blinda vinklar för områden där vi tror oss ha bättre koll än vad vi i själva verket har. Problemet är att du förmodligen aldrig kommer att få veta det, det ligger liksom i sakens natur. Vi är helt enkelt på tok för tröga för att fatta hur tröga vi är. Låter det rörigt? Oroa dig inte. Om du känner dig tveksam till att du förstår innehållet i krönikan betyder det troligtvis bara att du är ovanligt intelligent. Eller?
Jonas Pekkari
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.