I år har jag kokslov

Livsstilskrönika i Umeå tidning vecka 10.

Rosor på kind, solsken i blick och blåbärssoppa i termos. Som en målbild inför sportlovet. Frisk luft och en sund själ i en sund kropp. Som ett gäng frisksportare i en reklam från femtiotalet. Men hur behåller man egentligen energin ända upp på fjälltoppen, undrar jag? Att packa bilen för en fjällsemester är typ som att lägga ett tusenbitarspussel i hård vind, under stress.

Nej i år blir det ingen fjällresa för jag minns fortfarande plågsamt tydligt förra årets sportlovsplanering. Hur jag letade mig galen efter pjäxorna, skidorna, vantarna, väskorna. Med en förkylning som bet sig fast i bihålorna och gjorde hjärnkontoret trögt som snor. Infektionerna hopar sig den här tiden på året och det var också en gång i tiden själva syftet med att hålla skolorna stängda. Inte att man skulle åka till fjällen. Nej inte är det lätt alltid. Förra året läste jag i prognoserna att det skulle bli storm i fjällen samtidigt som ett barn som glömt täckbyxorna på skolan. Långa djupa andetag, näsdroppar och ingefära. Och så hittade jag plötsligt skidorna och nästan alla pjäxorna Packade termosar. Lirkade in skidorna i den lilla bilen och undrade om det skulle fungera överhuvudtaget. Förstod plötsligt vilket knep folk hade – takbox. Men det hade ju inte jag råd med.

Hittade tillslut sista paret pjäxor som nu visade sig vara alldeles för små för barnets fötter. Måste jag köpa nya? Nä, vi får hyra. Men vad kostar liftkorten egentligen? Har råd med en dag i backen, på sin höjd. Och så den frestande tanken på att bara kapitulera. Lägga sig platt och bli ett med sin förkylning. Däcka framför teven med en påse chips, det skulle ju på alla sätt bli billigast och enklast. Men så kom målbilden med blåbärssoppan tillbaka som en räddare från synden som kan lura i dagdriveriet.

På fyrtiotalet – innan det hette "hälsolov" kallades faktiskt den skollediga veckan för "kokslov". Det var krigsårens krav på ransonering av uppvärmningskostnaderna som ledde till att skolorna fick stänga för att spara in på bränsle - koks och stenkol. Men en ledighet utan mål och riktning ansågs givetvis farligt för det kunde leda in i dagdriveri och superi. Så skapades det uppfordrande namnet – sportlov. Ha så härligt i fjällen, ni som ska dit. Själv stannar jag hemma och har kokslov. Sparar pengar och min egen energi.
Anna Sundström Lindmark
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.