Tvångsmässigt stålsätter jag mig inför Mello-maraton

Inledare i Umeå tidning vecka 5.


Jag var fem år gammal när Carola Häggkvist vann Melodifestivalen med »Främling«. Den händelsen hade en sådan massiv effekt på mig att jag än i dag, i en tv-värld med betydligt förbättrat utbud, ändå tvångsmässigt varje år tittar på Melodifestivalen.
Nu kan jag visserligen skylla på att mina barn vill se, men sanningen är att jag hade tittat oavsett – inte för att jag vill utan för att jag måste. Det är ett uppdrag, ett arbete, ett ok jag själv lagt på mina axlar. »Jag tittade till och med under de där mörka, deppiga åren på 1990-talet«, sa jag till Christer Björkman när jag intervjuade honom i Skellefteå kraft arena 2013. Han skrattade och förstod vad jag menade. Vi pratade om att det går upp och ned med Melodifestivalen, att det är högkonjunktur ibland och lågkonjunktur ibland, att festivalen över tid pendlar som en naturlag mellan impopulär och populär.

Festivalen fick ett gigantiskt uppsving när konceptet gjordes om 2002 och blev ett kringresande spektakel med flera deltävlingar i stället för att bara vara en enda torr lördagskväll i april. När Kristian Luuk var programledare under ett par fina år, samtidigt som Björn Gustafsson den yngre underhöll i pausen, nådde man något slags all-time-high. Jag frågade Björkman vad de skulle göra när intresset för konceptet med deltävlingar lägger sig och då svarande han att det finns en plan för det. Men kanske rör det sig fortfarande mest om finjusteringar som knappt märks, för den kringresande cirkusen är numera ett väl inoljat maskineri med erfarna medarbetare och även om det känns som om det är samma cirkushästar som gång på gång travar in i manegen så säljer biljetterna snabbt slut i de olika städerna. Dessutom fostras nya små fans ständigt in i upplägget.

Och på lördag är det dags igen. Jag tar ett djupt andetag och stålsätter mina sinnen inför att ta in nummer av Edward Blom, Kicki Danielsson och ett bidrag som heter »Fuldans« med Rolandz. Jag försöker aktivt acceptera att Tommy Körberg nog aldrig kommer ställa upp med en ny »Stad i ljus«.
Utan att ha hört en enda låt förutspår jag att Mariette tar hem det i år. Hon har jobbat sig fram till det nu, det är hennes tur.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.