Åtta år av ditt liv då värderingarna sätts

Inledare i Umeå tidning vecka 4.


»Det finns en tydlig forskningsmodell som bygger på att generationer formas utifrån den omgivning de växt upp i. Och ens primära värderingar sätts mellan det att man är 16 och 24 år. Därför påverkas man av hur samhället ser ut under den tiden«, säger Anders Parment, generationsforskare vid Stockholms universitet till DN.
Jag suger i mig informationen i artikeln och funderar direkt på vilka jag ska ge den som lästips. För dra mig baklänges vad spännande sådant här är. Förstå ändå vad vi ofta känner ett behov av att boxa in varandra och oss själva, kategorisera och stämpla och bestämma att »sådan är du«, »sådan är jag«. Tanken att det kan finnas en slags »överkategori«, beroende på när man är född är intressant. Det kanske kan fungera som ett generationslim, som förenar de mest olika och till exempel får oss att stå ut med varandra i grupp. Fast det är klart, det förutsätter att gruppen består av individer från samma generation. Så är sällan fallet på arbetsplatser.

Texten får mig direkt att börja fundera över hur samhället såg ut när jag var 16–24 år. Visst är det en spännande och lite märklig tanke att ens värderingar sätts under den här tiden i livet?
16 år. Då var året 1994. Jag flyttade till Skellefteå för att bo ensam i en källarlägenhet och läsa gymnasiet på Kaplanskolan. Eller ensam och ensam. Det visade sig att jag hade sällskap av en oönskat stor mängd silverfiskar. Ofarliga, fick jag höra. Äckliga, tyckte jag.
Ute i världen inträffade bland annat ett fasansfullt folkmord i Rwanda. Här i Sverige låg sorgen tung efter Estonias förlisning. Herrlandslaget vann VM-brons i fotboll, vilket fick folk att bada i fontäner, och Pulp fiction förändrade min syn på John Travolta (han var ju Zuko i Grease innan). Svårt att säga vad jag påverkats av och i sådana fall hur.

Forskaren menar också att vi påverkas av samhällsförändringar på längre sikt. Jag ska analysera mitt liv i lugn och ro nu och lämnar den som så önskar till att göra detsamma.
Men innan du lägger bort tidningen kan jag meddela att här finns att läsa om allt från flugfiskebinderi och Handelsgalan till viltolyckor och en artists debutplatta.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.