Den kraftfulla rörelsen får mig att tro på det nya året

Inledare i Umeå tidning vecka 3 2018.


Lagom till att lukten av krutrök lagt sig efter tolvslagets fyrverkeri brukar min nyårspepp övergå till en slags januariblues. Tillsammans med biverkningen av champagnen infinner sig en annan slags baksmälla, den som kommer av insikten om att »det nya året med nya möjligheter« mest bara liknar vilken annan mörk, ruggig måndag i januari som helst.
Hur länge januaribluesen håller i sig minns jag aldrig från år till år, men den brukar ebba ut rätt fort i takt med att vardagen kommer igång och det inträffar roliga saker, vilket det ju faktiskt gör hela tiden (inte bara när det är nytt år, nya möjligheter).

År 2018 har jag fått draghjälp upp ur melankoliträsket av den kraftfulla, världsomspännande rörelse som kallas #metoo. Den har funnits med oss under några månader nu och fortsätter vinna mark. Oprah Winfrey lyckades ingjuta hopp i många om att en ny dag randas under sitt hyllade Golden Globes-tal förra veckan. Här i Umeå talade skådespelaren Karin Larson också om uppropet som något samhällsomvälvande i söndags, inför de 200 personer som trotsat de iskalla vindarna för att gå i fackeltåg för kvinnors rätt.
Även jag väljer att tro på att alla vittnesmål som delats i #metoo-uppropets namn kommer leda till strukturella förändringar. Att flera personer som gått över gränsen redan fått lämna sina jobb är ett exempel som talar för det. Somliga mäns ängsliga funderingar om det inte längre är okej att flörta är ett annat (ligger ens flörtande i gråzonen för sexuella trakasserier gör en bäst i att låta bli).
Med den förväntan är det svårt att vara kvar i bluesen.

På tal om framsteg för kampen mot sexuellt våld är en samtyckeslagstiftning nu på gång och väntas träda i kraft i juli. Organisationen Fatta har arbetat för en sådan lagstiftning i snart fem år. På fredag har föreställningen Fatta! premiär här i Umeå, vilket du kan läsa mer om i veckans tidning.
God fortsättning, känns väl på sin plats att säga.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.