Nu är det snart ett nytt år – igen

Inledare i Umeå tidning vecka 52.


Ett år går fort känns det som. Fortare och fortare ju äldre man blir dessutom. Det kan såklart förklaras med att när man är fyra år utgör ett år en fjärdedel av ens liv, men för någon som snart är fyrtio är det betydligt mindre bråkdelar vi talar om.
Jag ägnar mig ibland åt olika typer av tankelekar som går ut på att försöka fånga tiden och mäta den (detta rekommenderas för övrigt varmt till personer med olika typer av insomningssvårigheter). Leken är mycket enkel och går till på så vis att man tar ett minne, ofta i hyfsad närtid, och känner efter om det känns som om det här var länge sedan eller om det känns som i går. Om upplevelsen av tid som gått harmonierar med de faktiska månader eller veckor som passerat är det bra, eftersom det betyder att livet inte bara rusar iväg utan att saker faktiskt lagras mellan minnesvärda hållpunkter.

Samtidigt sker ofta följande: Jag köper biljetter till Dödsdansen på Idun och tycker att datumet för pjäsen är så långt borta att det knappt går att greppa – det är framtid. Jag blinkar och sedan sitter jag där i salongen.
Det är också otroligt att vi lyckas göra en tidning varje vecka eftersom det så ofta är fredag.
Att göra saker man inte brukar göra och undvika alltför mycket rutiner sägs också bra för liksom bromsa upp hastigheten på livet.
Att arbeta som journalist är på så vis en utmärkt sysselsättning eftersom vi hela tiden får göra så mycket olika saker och ständigt ställs inför nya situationer och möten med människor.

I det här numret har vi gjort en liten tillbakablick i bilder på året som gått så att vi alla kan hjälpas åt att minnas. Vi har också hört oss för om hur året varit för Umeås sportprofiler samt besökt modisten Catharina Carlsson, som ägnat sin tid åt att bli duktig på att göra hattar.
Vi blickar även in på det nya året och listar nöjesevenemang för 2018. Umeå tidnings egen sommelier Tina Johansson tipsar om vad du kan servera för dryck på nyårsafton och så har vi kollat upp hur det stora
nyårsfirandet på Skeppsbron blir i år.
Gott nytt år!
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.