UÅT:s start präglades av skräckblandad förtjusning

Inledare i Umeå tidning vecka 48.


Oktober 2012. Umeå tidnings redaktion består av chefredaktör Jonas Pekkari och undertecknad. Vi sitter i en byggnad på Nipvägen, bakom Volvo lastvagnar, och ska göra en gratistidning om Umeå för alla Umeåbor. Vi har varken sophämtning eller redaktionellt system. Jag är oroad, min prestationsångest är förlamande. Okej, jag hade erfarenhet från mina år på Norran. Men där fanns allt redan: Allt från värdegrund till en tydlig mall för hur tidningen såg ut, vad den skulle innehålla och en väldans massa journalistisk erfarenhet. Från att ha fått tips, läsare som ringde in och en proppfull mejllåda så var det tyst och tomt. Ingen visste att vi fanns, för vi existerade inte än.
Jag har ingen aning om hur Jonas tänkte, men jag drogs med av hans oförskräckta inställning och mod att kasta sig ut i det jag vill påstå kan kallas »det okända«.
Vi gjorde aldrig någon dummy. Första tidningen kom ut. Det var inte direkt någon som jublade, men vi stretade på och en tidning blev till fler.

November 2017. Sedan ett par år huserar vi på Strömpilsplatsen. Mejllådan svämmar över och Umeå tidning har vunnit flera priser, bland annat Årets gratistidning. Många vet att tidningen finns. Nu ska här firas femårsjubileum.
När jag satte mig ner för att summera åren så är det mest människor jag minns. Jag har haft nöjet att träffa och intervjua fantastiskt kloka och intressanta individer under åren, men det är framför allt mina fina jobbarkompisar som jag tänker på.
Det har varit en häftig resa att gå från ingenting, till att tillsammans skapa en arbetsplats och en tidning som lever och utvecklas. Varje människa som har jobbat här har bidragit med sin personlighet och sitt kunnande på ett alldeles extraordinärt sätt. För det är jag tacksam. Det har funnits tillfällen – särskilt under tidningens första tid – som har varit arbetstyngda och svajiga. Att då känna lugnet och styrkan i att tillsammans hitta lösningar och nya vägar är mäktigt. Jag känner tacksamhet och en stark pepp inför kommande år.

I det här numret kan du bland annat läsa om fem personer som vi intervjuade för fem år sedan. Vi ger dig också en tillbakablick med bilder. Nu laddar vi för nästa tidning. Och nästa.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.