Bränslet som bär oss genom arbetsdagen

Inledare i Umeå tidning vecka 46.


Varje kväll frågar min sambo mig om jag vill ha en kopp kaffe. »Jag dricker inte kaffe på kvällen«, svarar jag – varje kväll. Vi har varit ihop i snart 15 år och man kan tycka att han borde lärt sig att jag inte dricker kaffe på kvällen, men jag tror att han fortsätter fråga i hopp om att jag plötsligt ska säga ja. Det är trevligt med kaffedrickande. Socialt. Det är liksom svårt att fatta att någon tackar nej till detta livets goda.

Vi bor i ett av världens mest kaffedrickande länder och jag tillhör dessutom den yrkeskategori som häller i sig mest kaffe av alla, nämligen journalister och mediepersonal (poliser dricker näst mest). Jag och många av mina kollegor gillar dessutom svart, starkt kaffe och inleder arbetsdagen genom att dricka ur vasliknande jättemuggar vars storlek för länge sedan normaliserades. Muggen står vid skrivbordet och fylls på hela tiden. När vi åker ut på jobb händer det att vi dricker kaffe i det sammanhanget också.
Men efter klockan 15.30 förändras allt för mig. Då blir jag livrädd för minsta lilla kaffekopp. Den kan leda till en klarvaken natt och en zombielik morgondag där jobbkaffet aldrig riktigt kickar in. Jag har även oroat mig för konsekvenserna av att dricka för mycket svart kaffe.

Men förra veckan blev jag lättad när jag, efter att ha hämtat ut ett stort paket specialbra kaffe på posten, kunde läsa i DN att kaffets hälsorisker tycks vara överdrivna. Forskning har visat att det tvärtom är bra att dricka kaffe (såvida man inte trycker i sig 100 koppar på kort tid och då riskerar att drabbas av livshotande koffeinförgiftning). Tänk att något man konsumerar överdrivet mycket i ett matlandskap fyllt av farliga fällor kan få vara en bra sak. Enligt den nya forskningen är upp till 6–7 koppar om dagen inte förknippat med någon hälsofara.
Resultatet av den stora studien, genomförd av forskare i tio europeiska länder, har till och med visat att de som uppgav att de dricker mycket kaffe lever längre jämfört med de som uppgav att de dricker mindre.
Så det är bara att dricka på, då. Ta en kopp och läs tidningen.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.