Fascinerande att tanken om jämställdhet provocerar så

Inledare i Umeå tidning vecka 42.


Är du sugen på att provocera? Jag känner sällan ett behov av att göra det, men lyckas ändå reta upp delar av min omgivning titt som tätt genom att vädra mina (tydligen) stötande tankar. Mitt bästa tips till dig som svarade »ja« på den inledande frågan är därför: Var för jämställdhet. Ifrågasätt skeva strukturer och orättvisor. Luta dig tillbaka och invänta ilsket mothugg. (För extra effekt: Kalla dig feminist.)

Det är faktiskt fascinerande att ståndpunkten om att samhället ännu inte är jämställd får vissa att se rött. Jag skulle kunna ge skriva en lång harang om denna fascination, men för att ducka arga mejl bjuder jag i stället på hårda siffror från länsstyrelsens nya faktabok »Kvinnor och män i belysning«. I den visar de hur livsvillkoren ser ut för kvinnor och män i Västerbottens län nu för tiden (statistiken är från 31 december 2015).
  •  I Umeå är 845 kvinnor och 1 504 män egenföretagare. Av företagare i eget aktiebolag är kvinnorna 340 till antalet, medan männen är 1 319.
  • Kvinnor i Umeå har en medelinkomst på 260 000 kronor per år. Männens tjänar i snitt 57 000 mer per år – alltså 317 000 kronor.
  • Bland kvinnor i åldern 20–64 år i Umeå har 11 procent vad som klassas som hög inkomst – alltså minst 427 474 kronor per år. Bland männen i samma ålder tjänar 24 procent så mycket eller mer.
  • I fjol var 79 procent av alla misstänkta gärningspersoner bakom brott begångna i polisregion nord män. När det gäller sexualbrott var 97 procent av de misstänkta män.
  • Både kvinnor och män i Västerbotten är mindre rädda för att gå ut ensam jämfört med rikssnittet. Cirka 24 procent av kvinnorna i länet uppger att de avstått för att gå ut ensam av rädsla för att bli överfallen eller ofredad. Cirka 4 procent av männen uppger detsamma.
Vill ni ta del av all statistik, googla »Kvinnor och män i belysning 2017« så hittar ni faktaboken.

I veckans Umeå tidning kan ni bland annat läsa om att genusforskningen vid Umeå universitet 30-årsjubilerar i år. Även om det blivit bättre med åren är de som bedriver genusforskning, som är starkt förknippad med jämställdhet, inte förskonade från hot och näthat. Det är fanimej beklämmande.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.