Jag hoppas att jag inte blundar när något är fel

Inledare i Umeå tidning vecka 41.


Hur stort behov av människors engagemang har vårt samhälle? Jag kan ofta känna att jag har en uppdämd skyldighet att stå upp för orättvisor och missförhållanden. Men tyvärr, tiden räcker inte till. Vardagen, du vet. Den måste lösas först.
Så, mitt engagemang blir sällan mer än en slags skrivbordsprodukt, eller snarare en köksbordsprodukt. Det blir till prat, prat och åter prat.

När jag och ena dottern passerar en människa med insamlingsbössa till ett gott ändamål ifrågasätter barnet min uteblivna donation. »Jag betalar till flera organisationer med autogiro«, får jag fram lite halvkvävt och en välbekant känsla av skuld tynger mig. Jag borde göra mer. Något konkret. Något som gör skillnad.
Tricket, gissar jag, är att inse att, även om det ofta kan kännas som om varken tid eller kunskap finns för allt stort och viktigt som borde få oss att agera, även det lilla har ett värde. Huvudsaken bara att jag inte helt och hållet väljer att sköta mitt och skita i andra. Att jag ser min skyldighet i den överenskommelse som jag tänker att ett samhälle är. Att jag inte blundar när något sker som inte är rätt.

I veckans Umeå tidning har vi träffat några personer som väljer att agera enligt sin övertygelse. Det handlar exempelvis om 18-åriga Fazel Gholami från Afghanistan som fått uppehållstillstånd men som vill delta i en strejk för att bland annat förhindra att livrädda unga människor skickas tillbaka mot sin vilja.
Vi har också träffat Inger Sandström, som trots att hon gått i pension väljer att jobba ideellt i skolan för att som ytterligare en vuxen skapa trygghet för barnen.

Du kan också läsa om hur oerhört meningsfullt det är med alla vuxna som väljer att lägga ner tid och möda för att skapa en trygg idrottsvärld för barnen. Enligt en rapport från Bris förekommer nämligen sexuella övergrepp inom idrotten – ett sätt att förhindra fler övergrepp är ökad vuxennärvaro.
Det är lätt att se vikten av att vi engagerar oss för varandra. Särskilt för individer och grupper som inte har lika stark röst.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.