Det är absurt att en inte ska kunna gå ut om kvällarna

Inledare i Umeå tidning vecka 36.


Ett kompakt mörker ligger framför mig. Jag ser inte marken under mina fötter. Det framstår snarare som att jag famlar omkring i det okända, än att jag är ute på en löprunda. Mörkret i sig skrämmer mig inte, men jag är rädd för att snubbla över något när jag lufsar fram.
Tio minuter senare har jag tagit mig upp från den augustikvällsdunkla strandpromenaden och lubbar fram på plan mark längs en upplyst Backenvägen. Snubbelskräcken är bortblåst.
En cyklist passerar mig plötsligt, han vänder sig om och jag tror för en kort sekund att det är någon jag känner. Som så många gånger förr visar det sig vara en slemmig snubbe, som genom enbart en blick och en min lyckas tala om att jag är ett objekt i hans ögon. Jag tror att han dessutom säger något till mig, men lyckligtvis dränks orden av musiken i mina hörlurar.
De återstående kilometrarna rusar jag fram, visualiserandes hur jag kommer ikapp slemmet och knuffar honom av cykeln.

Dagen därpå hör jag på nyheterna om #aintnocinderella. Det är en hashtag som skapats på sociala medier efter att en indisk dj blivit jagad av två män efter att hon spelat på en klubb, och därefter blivit skuldbelagd för brottet eftersom hon varit ute sent på kvällen. Nu postar indiska kvinnor selfies från sina utekvällar för att protestera mot det orimliga i uppmaningen om att inte vistas ute efter midnatt – och att en har sig själv att skylla om någon antastar, jagar eller våldtar en om en trotsar den uppmaningen.

När jag hör om #aintnocinderella är det inte utan ett visst stygn av bitterhet jag konstaterar att ramarna är spända på liknande sätt i olika hörn av världen. Hur många gånger har inte jag eller mina tjejkompisar här i ensliga Västerbotten fått höra »gå inte ensam om kvällarna« – förstås av en sorts omtanke – och hur många gånger har vi inte stött på någon eller några slemmiga typer som visat varför det inte alltid är tryggt att vara ute om kvällarna?
Men jag försöker inte låta mig skrämmas. Min rädsla för att springa i mörkret ska vara för att falla, inte att någon ska överfalla mig.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.