Låt Umeås centrum förbli en plats för brokighet

Inledare i Umeå tidning vecka 35.


Fokuseringen på att färre människor vill besöka Umeås centrum, vilket innebär mindre shopping med butiksdöd som följd, har fått väldigt stort utrymme den senaste tiden. I min bekantskapskrets dyker det upp som samtalsämne då och då. Ibland på mitt initiativ, egentligen utan att jag vet varför. Helt ärligt så tycker jag att det är uppriktigt tråkigt att vissa butiker försvinner, vissa kände jag inte ens till att de existerat.

Men centrum är inte bara en plats för kommers för mig. Självklart är det härligt att kunna gå längs en gågata – utan andra fordon än en och annan cykel – och titta in i skyltfönstren som visar upp allt från träningskläder i märkliga material till vackra krukor och de senaste utgivna böckerna. Och ja, jag besöker gärna restauranger och kaféer.
Nej, den stora behållningen med vår omdiskuterade, föränderliga stadskärna är trots allt att den kan vara en samlingsplats för olika typer av människor. Även om Umeå fortfarande är en relativt liten stad så är den vidsträckt. Vi har centrum i miniformat i olika stadsdelar och ens vardag byggs lätt upp av vanor och rutiner som förvisso skapar trygghet och ordning, men som även kan vara en smula begränsande. Mitt liv är inrutat och varvas av; hemmet, jobbet, idrottsanläggningar, mataffären och barnens skola. Jag har tur som stöter på olika människor i mitt jobb, men i övrigt märker jag att tillvaron lätt hamnar i ett slags repetitivt mönster och de jag möter är till synes rätt lika mig.

De gånger jag åker till stadskärnan slår det mig att det är här jag kan ha turen att få se människor från hela Umeås brokiga befolkningspalett. Det om något är värt att värna om.
Nu har det pågått förändringar i Umeås kärna under en lång tid. Klart det ska vara så, men det gäller att inte bygga bort någon så vi får behålla centrum som en mötesplats för alla.
I veckans Umeå tidning kan du bland annat läsa om vad forskaren Elin Nilsson tror om centrumbutikers framtid.

Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.