Umeå möjliggör många fina sommarminnen

Inledare i Umeå tidning vecka 34.


»Du får vila i en minut, sedan måste du arbeta igen”.
Min dotter stirrar strängt på mig där jag sitter i gräset bredvid stortvätten på Gammlia. Direkt hon såg den lilla lek-arbetsplatsen började hon chefa bland trasmattor som ska skrubbas med borstar och kökshanddukar som ska sköljas i stora träbaljor. Jag vill mest bara sitta och beundra det helt underbara tvätteriet som friluftsmuseet ställt i ordning den här sommaren. Jag vill vältra mig i förr-i-tin och komma med kommentarer om att »..sådär bakade mina fastrar bröd i sin bagarstuga när jag var liten«. En gårdskvinna kommer förbi och bjuder in oss att följa med till hagen för att mata fåren. Det är sol och få besökare. Jag låtsas inför mitt barn att jag inte tycker att det är läskigt att vara nära fåren och är mycket övertygande.

Det spontana besöket på Gammlia i slutet av semestern blev ett sommarminne som fastnar och ofta går sådant inte att förutse eller planera för. Man kan maxa hur mycket man vill, men i slutändan styr tillfälligheter och omständigheter mysfaktorn. Som när biblioteket oväntat dök upp med ett urval böcker och tidningar för utlåning bland gästerna vid Kyrkstugan en dag i juli.
Utbudet av saker att se, göra och hitta på under sommaren – speciellt för barn – är helt fantastiskt i Umeå numera. Ännu mer fantastiskt är att så mycket är gratis, vilket gör det tillgängligt och inkluderande. Det statliga bidraget för att kommunen ska kunna erbjuda sommaraktiveter märks tydligt av, samtidigt som mycket sker även utöver detta.

Nu hoppas vi på Umeå tidning att du har lust att dela med dig av dina egna sommarminnen genom att skicka in dem till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi publicerar ett urval av alla bilder, samtidigt som det finns chans att vinna ett presentkort.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.