Sexuella övergrepp är allas angelägenhet

Inledare i Umeå tidning vecka 32.


Att livet är skört är något som vi var och en blir påminda om på olika sätt. Sjukdomar, separationer, olyckor, brott eller utanförskap av olika slag kan få en att uppleva att hela tillvaron faller i mikroskopiskt små bitar. Och trots att så sker så verkar livet runt omkring fortsätta. Som för att manifestera obetydligheten i ens individuella katastrofläge.

Vissa av dessa företeelser får vi dock inte bara strunta i – även om de inte direkt berör oss. I liten omfattning kan de tolereras och hanteras – men äter företeelsen upp sig till en ansenlig storlek riskerar vi att bygga ett samhälle väldigt få vill ha. Ibland kan det förvisso vara lätt att få en känsla av att minoriteten som hejar på exempelvis utanförskapet är så månghövdad att inget går att göra åt den svängning som börjat ske. »Nu har vi normaliserat den åsikten«, säger förståsigpåare viktigt med en vad-var-det-jag-sa-ton.
Min åsikt är att vi inte normaliserar någonting så lättvindigt. För vad är egentligen normalt? Inte mycket. Eller är allt det?

Frågan är om det märks när vi själva blivit blinda för något. När en företeelse inte längre får mig eller dig att reagera i proportion till dess allvarhetsgrad. Helt ärligt så oroar det mig ordentligt över hur jag nästan förväntar mig att det ska ha skett ett flertal sexuella övergrepp på kvinnor när det har varit festival någonstans i vårt land. De övergrepp som män begick på unga kvinnor kring Brännbollsyran har gnagt i mig hela sommaren. Varför reagerar inte vi i Umeå starkare på dem?

Att den typen av brott polisanmäls gläder mig, för övergrepp ska aldrig någonsin accepteras. Men visst borde det år 2017 se annorlunda ut. För sexuella övergrepp är allas vår angelägenhet. Vi är med och påverkar genom exempelvis skämt, kommentarer och uteblivna reaktioner. Min förhoppning är att vi alla känner en förtröstan i att vi kan påverka och att vi tar det ansvaret. Allihop.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.