»Det är som om föremålen har lagrat händelser«

Inledare i Umeå tidning vecka 17. 


»Vi tar de glasen för de får mig att tänka på mormor«, svarade jag min syster när hon frågade vilka glas vi skulle välja till lördagsmiddagen. Att se och hålla i dem triggade direkt en väldig massa härliga minnen och känslan av att minnas en älskad person som inte längre lever är som alltid fin med en gnutta sorg. Det är som om föremålen andra haft har lagrat händelser, ja till och med personer i vissa fall. Det ofta omnämnda affektionsvärdet är viktigt. Självklart kan saker ha ett värde även för andra och ge en själv ett större värde när det säljs och omvandlas i rena pengar. Exempelvis möbler av en viss designer, en särskild konstnärs alster eller smycken kan ju i bästa fall bli till en lång resa eller handpenning till en lägenhet. I veckans tidning kan du läsa om vilka råd guldsmeden Kerstin Almroth ger till den som ärvt smycken.

Till helgen är det valborg. Ett tillfälle som många vill passa på att fira traditionsenligt genom att samlas vid majbrasor för att träffa folk och lyssna på körsång. På sida 28 kan du läsa om arrangörer i Holmsund och var du hittar andra brasor i kommunen.

Men medan manskörer sjunger in våren tar många unga sin första fylla. Vissa så unga att jag skulle kategorisera dem som barn. I vanlig ordning så letar de sig till ställen där de får vara ifred. Grillplatser är typiska sådana platser när det blir varmare på kvällarna. Några som vet hur ungdomarna i Umeå kommun har det är Fältgruppens medarbetare. De ber om extra uppmärksamhet och hoppas att fler vuxna rör sig ute under kvällar och helger. Oavsett om man har egna ungdomar som är ute eller ej så vill Barbro Hedman och hennes kollegor på Fältgruppen att fler engagerar sig. »Det kan vara hårt för unga ute«, säger hon och tillägger att det inte alltid är så lätt att stå emot grupptryck. Den mest skötsamma kan ge efter. Om alla vuxna gräver tillräckligt djupt i minnesbanken så kan nog både en och annan obehaglig situation återskapas. Det finns säkert också minnen av lättnad då en vuxen ingrep, minnet av hur tryggheten återskapades.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.