Det är inte sant att det är så himla bra att vara ung

Inledare i Umeå tidning vecka 11.


Länge har jag haft en fantasi att jag möter mig själv som tonåring i en skolkorridor och lär mig själv saker om livet som underlättar och skapar genvägar. Troligtvis är det medelålderns förbättringshets och förståndighet som spökar och önskar förmåga att gå tillbaka och rätta till ett och annat, säga saker som att det är helt bortkastad tid att fixera över att vara lång eller att jag ska strunta i det brutala sociala och bara nörda ner mig i mina intressen.
Helt nyligen släpptes en antologi med titeln »Saker jag velat veta när jag var 15«, skriven av 17 mer eller mindre kända svenska kvinnor, och efter att ha ägnat helgen åt att läsa den känner mig varm i hjärtat – och lite nostalgiledsen. Det är en fin bok, full av erfarenhet, upplevelser och kloka ord. Mer trösterik än någon form av checklista med dos and don'ts, och det är vackert.

Författaren Lena Andersson intervjuas i boken och säger bland annat: »Om någon säger att gymnasiet är den bästa tiden har de fel – den kommer senare. Det där är inte sant att det är så bra att vara ung. Att vara barn är jättejobbigt. Man är beroende, man måste göra som andra säger, man få inte äta när man vill, man får inte äta vad man vill, man är kort sagt omyndig«.

Att som barn eller ung dessutom drabbas av psykisk ohälsa är givetvis helt fruktansvärt och någonting som hen genast måste få hjälp med. Allt annat är oacceptabelt. Tyvärr fortsätter den psykiska ohälsan bland barn att öka, enligt Bris senaste årsrapport. Hela 39 procent av andelen samtal till Bris berör numera ångest, uppgivenhet, oro, ensamhet, självdestruktivitet och självmordstankar. I åldersgruppen 16–18 år rör det sig om 50 procent av samtalen som har sin grund i psykisk ohälsa.
I detta nummer har Umeå tidning träffat Margareta Ahlberg, kurator på en av Umeås grundskolor, och hon är orolig över ökningen av barn som har det tufft, samtidigt som det blir allt svårare att få någon riktigt hjälp i form av behandling. Läs mer om det på sidan sex.
Läs också om Umeås nya föräldranätverk, som upplever att kommunpolitikerna inte intresserar sig tillräckligt för frågorna som rör förskolan och de små barnens tillvaro där.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.