I vabruaritider är det säkrast att ta i trä

Inledare i Umeå tidning vecka 8.


Vi har pratat om den förr. Sist jag nämnde den var för ungefär ett år sedan när jag skrytit om vilket ess jag var på att aldrig halka – tills jag drog i backen och bröt handen någon dag senare. Jag talar förstås om jinxen.
Vi tar det igen. För den som är obekant med jinxen så innebär det att man snarast vid första bästa uttalande om att något kan hända eller aldrig hända ska ta i trä. För annars kan du ge dig fasen på att något kommer att hända.

Ta min kollega Sara som exempel.
I förra veckans inledare skrev hon om vabruari och om hur hon – likt en superhjälte – fångat sin magsjuka dotters spya i sin hand och därmed räddat både soffan och vardagsrumsmattan från komplett förstörelse. Tror ni att hon tog i trä efter det modiga uttalandet? Knappast.
I förra veckan tyckte jinxen att det högmodet inte skulle gå obemärkt förbi. Magsjukan gjorde ytterligare ett besök hos Sara. Den här gången var hon inte lika snabb med att forma handen som en liten skål. I stället fick både soffan och vardagsrumsmattan en härlig marinering som bara en kemtvätt kan råda bot på. Så det gäller att ta i trä. (Ta i trä).

I förra veckans tidning så ställdes enkätfrågan »Vilket är ditt drömyrke?« Nu är jag väldigt nöjd med min sysselsättning men om jag av någon anledning skulle få för mig att byta så tror jag att jag skulle gå i vår nya krönikör Tinas fotspår. Hon är nämligen sommelier och kommer att skriva krönikor om vin en gång i månaden här i Umeå tidning. Själv slukar jag med glädje både goda viner och böcker och magasin om denna ljuvliga dryck och jag ser med glädje fram emot att läsa Tinas krönikor.
Ha nu en trevlig onsdag, och glöm för guds skull inte jinxen nu i vabtider.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.