Suget efter nörderi kan sluta i en isvak

Inledare i Umeå tidning vecka 6.

Jag älskar nördar. Människor med starka specialintressen känns som passionerade människor generellt.
Min vän Dennis besökte en gammal industristad i Ukraina för några år sedan och i ett gammalt kraftverk fann han en stark dragning till Sovietunionens historia. Förra veckan hälsade jag på Dennis i hans nuvarande bostadsort Tallinn, där han bjöd på en underhållande uppvisning i nörderi. »Nämen, titta på den här stalinistiska fasaden«, kunde han utbrista när vi passerade ett svulstigt betonghus som på något sätt lyckades gömma sig bakom de moderna glasfasaderna.
När vi snubblade över en sunkig loppmarknad med föremål från Soviettiden var hans lycka total. Där jag bara såg skrot fann han, i sitt tycke, skatter såsom en tändsticksask med OS-björnen Misja för fyra euro. »Jag längtar redan till nästa helg när jag kan åka tillbaka hit«, sa han längtansfull när jag drog bort honom från loppansamlingen med förevändningen att jag var hungrig.

En annan vän, Sandra, är närmast besatt av löpning. Likt böndernas tillvaro styrs av årstidernas skiftningar styrs henne av vilket lopp som väntar närmast. Trots att hon redan springer ofattbart snabbt jagar hon ständigt nya personbästan och definierar en 17-kilometersrunda som »en mysig start« på en lördag. Med andra ord är hon en totalt olidlig person att ha i sitt Instagramflöde när en själv haft en lite väl utsvävande AW kvällen innan – men väldigt användbar när en själv vill få lite fart på benen och behöver löpartips.

Jag skulle också vilja ha ett specialintresse att nörda ner mig i, men jag har inte kommit på något lämpligt ämne ännu. Efter att ha läst mina kollegors reportage om Umeå polarbear society börjar jag dock fundera på om vinterbad kanske också kan bli min grej? Jag gillar ju att bada, så varför inte ägna sig åt det även i februari och få en hård image på köpet?
Här kan ni läsa om Umeå polarbear society och inspireras. Kanske ses vi i en isvak inom kort.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.