Svåra berättelser kan skapa förändringar

Inledare i Umeå tidning vecka 5.

Senaste tiden har det rapporterats om en rad sorgliga händelser; Trumps inreseförbud, ryska dumans nya lag som förminskar betydelsen av misshandel i familjen, terrordådet i Quebec och flera andra sorters illgärningar som människor begår. Det är lätt att tappa modet. I dag räcker det inte med att oroa sig över det allra närmaste, närsamhället vi bor i och familjen, utan vi följer även med i det som händer både nationellt och globalt.

Personligen slår människans ibland inhumana beteende hårt, jag blir ledsen och uppgiven till en början. När första intrycken lagt sig och processats, ofta genom att samtala med kloka personer i min närhet eller genom att läsa eller lyssna på vad intelligenta människor säger om det, kan jag känna tillförsikt. Den baseras på insikten i att informationen om många missförhållanden och övergrepp når mig. Det betyder att det finns en chans till förändring.
Tillförsikten vilar också i att det finns modiga människor som väljer att belysa det som inte är bra för världen, samhällen eller individer. Allt fler röster höjs i förmån till ett öppet samhälle i stället för det slutna, nationella.

I veckans tidning kan du läsa om en typ av övergrepp som sker i Sverige i tusental årligen, som jag har svårt att förstå ens existerar i dag: Våldtäkt.
Likt många andra problem som genomsyrar hela samhällen är kunskap, medvetandegöranden och tydliga signaler om vad som accepteras och inte accepteras goda mediciner. Därför är jag tacksam över människor som vill berätta om vad som hänt. Först genom att få kännedom om något går det att förändra. Till exempel så verkar norska tv-serien »Skam« lett till att fler unga har sökt hjälp efter sexuella övergrepp. Till NRK säger Lisa Antzen, socionom på Dixi, ett resurscenter mot våldtäkt, att de hoppas att det inte innebär är det fler som blivit utsatta för våldtäkt.
Låt oss hoppas att det är så. Och låt oss fortsätta att hantera information kritiskt och klara av att ta till oss svåra berättelser för att kunna få till förändringar som förbättrar.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.