Önskelistan kan kräva en hel del av dig

Inledare i Umeå tidning vecka 51.

Om bara några få dagar är det julafton. På min önskelista står bland annat; fred på jorden, jämställdhet och en magiskt snabb omställning till ett hållbart leverne – i hela världen. (Och lite längre ner på listan: Ett par minimalistiska örhängen, gärna silver.) Det här är en klurig och kluven tid och den inleddes redan i slutet på november. Hemma hos oss försöker vi vuxna att skapa en härlig nedräkning för våra barn genom att göra knäck och kola, välja ut en fin gran, se varje avsnitt av SVTs julkalender och låta julklappshögen växa litegrann då och då. Det ska gärna lukta jul hemma hela tiden. Är det inte glögg- och pepparkaksdags så sköter hyacinterna och apelsinerna med sina nejlikor jobbet.

Det ska vara mysigt, lugnt och tryggt. Som jag hade det när jag var barn, bodde i Bastuträsk och inte hade den blekaste aning om att 2016 skulle vara härjat av den ena mänskliga katastrofen efter den andra. Då visste jag inte att smutsiga, rasistiska kommentarer skulle kräkas ut vid Lucia, att syriska barn, kvinnor och män skulle vara fångna i sin egen sönderbombade stad och att klimatförändringen skulle gå obehagligt snabbt. Självklart förstår jag att 80-talets andra hälft inte var problemfritt. Skillnaden mellan mig och mina barn är att när jag var åtta–tio år nåddes jag i princip inte av några otäcka nyheter. Enda exemplen jag kan komma på inträffade 1986: Tjernobyl och mordet på Olof Palme. I övrigt var min barndom rätt oanfrätt.

Det fina i att mina barn konfronteras med verklighetens mindre angenäma händelser är att de mer eller mindre manar oss vuxna till handling: "Varför ger du ingen till den som tigger?", "Varför tar du bilen? Det är bättre att cykla.", och så vidare. I ljuset av det måste jag se annorlunda på min önskelista – ungarna skulle troligen uppmana mig att göra något åt det. Vill jag få något måste jag själv agera. (Förutom möjligen när det gäller de där örhängena.)
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.