Ingen vill vara en nyårslöftesmänniska

Inledare i Umeå tidning vecka 50.

Det nya året närmar sig och förhoppningar, föreställningar och förväntningar bubblar upp som en irriterande sockerdricka i kroppen. När jag frågade mina kollegor om de brukar avlägga några nyårslöften besvarades det med det med en kollektiv suck och småilskna nej-skrik. Att nyårslöften ofta förblir ouppnådda och bryts efter galet kort tid är så välkänt att det till och med informeras om det på Wikipedia.

Nyårslöftesmänniskan är den som tecknar ett dyrt helårskort på gymmet den 2 januari för att sedan utnyttja det tre gånger. Ingen vill vara nyårslöftesmänniskan längre. Vi befinner oss i ett samhälle fyllt av tomma ord och brutna löften och det finns ingen längtan efter att riskera att urholka sig själv på samma sätt. Men om det nu ändå finns någon sitter och filar på ett nyårslöfte så kan det vara en smart sak att behålla det för sig själv. Det finns nämligen forskning, av bland andra New York-psykologen Peter Gollwitzer, som visar att bästa chansen att uppnå sina personliga mål är att hålla tyst om dem. Det är lätt att tänka sig att det skulle vara tvärtom, att det är en bra sak att berätta om sina planer på att åka Vasaloppet för allt och alla eftersom man då utsätter sig för en social press att faktiskt klara av det. Visst, det kanske fungerar för vissa, men det finns en risk att motivationen sjunker i samma stund som omgivningen bekräftar ens målsättning. Det blir helt enkelt mycket snack och liten verkstad eftersom en del av belöningen liksom kom för tidigt. Den som däremot håller tyst och arbetar hårt har inte bara större chans att lyckas utan får också en bättre uppfattning om vad det kommer att krävas av dem för att nå sina mål och är i större utsträckning beredda på motgångar.

Jag gillar den här tanken på att ha ett hemligt mål och jobba för det. Jag inbillar mig att det är ett sätt att bli sin egen kompis, som stärker integriteten i en tid då minsta lilla är en statusuppdatering. En bra plan för 2017 är att skippa självförbättringshetsen och istället planera för att göra någonting som hjälper andra, göra det – och sedan inte berätta om det på sociala medier.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.