Lyckligtvis behöver hon inte läsa alla vidriga inviter

Inledare i Umeå tidning vecka 48.

Mindre än en timme efter att Felicia, 14 år, registrerat sig på ett populärt internetcommunity för unga skriver Martin, 41 år, till henne. Han är intresserad av hur Felicia ser ut, om hon är i bra form och säger sig vara nyfiken på henne för att hon "är yngre helt enkelt". En annan 40-årig man, som kallar sig Jonas, är inte lika subtil i sina meddelanden till Felicia. Efter några få, inledande artighetsfraser skriver han "Min dröm ha en tjej i din ålder i spagat på min k k…"

Lyckligtvis behöver inte 14-åriga Felicia läsa igenom alla privata frågor och vidriga inviter från Martin, Jonas och 44 andra män som skriver inom loppet av några dagar. Inte den här gången. I själva verket läses meddelandena av Umeå tidnings reporter Johan Engman, som till den här tidningen kollat närmare på hur sexualbrott mot barn på nätet ser ut genom att själv spela 14-årig tjej (läs hans artikel här). Men detta vet ju inte de pedofila männen om, som kastar sig över "Felicia" så fort hon är inloggad i hopp om hennes telefonnummer, en bild eller till och med en träff.

Eftersom jag inte legat under en sten de senaste åren blev jag inte särskilt överraskad över att det sjuka intresset från vuxna att ligga med barn. Jag hör ju tyvärr regelbundet om fall i medier, i tingsrättsdomar och från personer som själva blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn. Trots det sköljde äckelkänslorna och vreden över mig som en flodvåg förra veckan när jag läste igenom "Felicias" brevlåda på communityn. Till er vuxna människor som har ett behov av att kontakta barn i sexuella eller på annat sätt oanständiga syften har jag några råd: 1. Inse att ditt beteende är både stört och kriminellt. 2. Har du svårt att sluta – sök hjälp! 3. Är dina problem riktigt allvarliga pågår just nu en studie av medicinsk kastrering på pedofiler vid Karolinska institutet. Hör med dem om de behöver fler försökspersoner.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.