Ja visst gör det ont att omvärdera sina åsikter

Inledare i Umeå tidning vecka 43.

Jag ser ofta tecken på att vi lever i tvärsäkerhetens och de snabba slutsatsernas tid. Åsikter kring i stort sett allt tycks vi forma med reptilhjärnan och många gånger är de därefter huggna i sten. Så många diskussioner jag varit i där min meningsmotståndares argument börjar halta, utan att hen kunnat ge min ståndpunkt ett erkännande. Så många diskussioner jag befunnit mig i där mina argument börjat halta och jag hoppats innerligt att det inte ska märkas. Jag minns fortfarande så väl när en vän visade mig en diskussionstråd under ett Facebookinlägg, där framför allt två personer av motsatta åsikter debatterade med varandra. Långt ner i tråden hade en av personerna plötsligt skrivit något i stil med: »Det har du faktiskt rätt i. Jag ändrar mig«. Min haka lossnade nästan från käken. Något liknande hade jag inte läst på Facebook tidigare – och har fortfarande inte läst därefter, såhär några år senare.

Det finns förstås orsaker till att vi är så motstridiga till att ändra åsikt, förutom att det kostar på egot. Enligt Noah Friedkin, professor i sociologi vid University of California, har alla individer sitt eget, sammanhängande åsiktssystem. Om någon eller något påverkar oss att tänka om i en fråga kommer vi också behöva omvärdera vår ställning i andra frågor. Det kan vara smärtsamt att acceptera information som påverkar sin verklighetsuppfattning, säger Friedkin till DN – därför är vi benägna att hålla kvar vid våra gamla system. Även om allting tyder på att vi har fel.

Jag är långt ifrån en sociologiprofessor, men jag tänker att debattklimatet – och i förlängningen också vi själva – skulle må bra om vi kollektivt tillät mer eftertanke och nyanser i debatten. Att åsikter ska få ta tid att formas. Att allt inte behöver vara svart eller vitt, utan att det finns utrymme att hålla två saker i huvudet. Kanske besparar vi då många smärtan som inträder när de inser att deras åsikter är helt idiotiska.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.