Då blir du en blöt fläck

Inledare i Umeå tidning vecka 42.

Jag vet att det här kan tolkas som att jag tigger om det. Men det är en varning. På fullaste allvar, jag kan inte betona det här nog, jag kommer att slå ihjäl er.

Clownfobi har i mångt och mycket blivit en "grej". Man säger att man är rädd för clowner men när det kommer till kritan så är det ganska överdrivet. Så är det inte i mitt fall. Sedan jag såg filmer som "Det" och "Poltergeist" i alldeles för ung ålder så har jag haft en fobi för clowner. Visst, jag börjar inte hyperventilera i närhet till sjukhusclowner eller barnkalasclowner med blygsamt smink. Men jag håller koll på dem. Jag är på min vakt. Redo.

Dessa clowners fina arbete skadas av den här vidriga clownepidemin som startats i USA och som nu har börjat leta sig ända hit till Umeå. Den här sjuka trenden där folk spökar ut sig till skräckfilmsclowner och skrämmer vettet ur folk. Traumatiserar dem. Antingen genom att de bara står där och ser obehagliga ut, gör utfall eller som i vissa fall går till attack. Jag ska erkänna att jag själv har suttit och skrattat åt skrämselklipp på nätet tidigare. Det är roligt att se folk bli skrämda och därför är jag i mångt och mycket en hycklare. Men det har gått för långt. Och jag är och har alltid varit farlig när jag blir skrämd.

Jag hatar att bli skrämd. Jag blir så arg och min överlevnadsinstinkt är stark och omedelbar. Jag går kort och gott till attack. Våldsam attack. Min rumskamrat på gymnasiet fick låsa in sig på toaletten efter ett enkelt "hoppa fram och säga bu"-skämt. Så jag säger det nu, om du får impulsen att skrämma mig som clown då kommer du aldrig bli dig själv igen. En kompis frågade var gränsen går för min personliga sfär och jag sade till honom att är du inom 60 meters avstånd när du gör ett sådant "skämt" då kommer jag att få tag på dig och slå dig tills du inte är mer än en blöt fläck på marken. Att du är en vän eller säger att det är ett skämt kommer inte att rädda dig. Då är det för sent. Då har det redan blivit svart.

Det låter extremt men jag är inte ensam om detta. Åtminstone finns det de som känner igen sig. Det är olika hur det ger uttryck men blir man tillräckligt rädd då tappar man kontrollen. Den här trenden är idiotisk. Förr eller senare kommer det att gå ordentligt snett. Någon kommer att fara illa. Det har redan kommit in rapporter om knivskärnings- och misshandelsfall. Med både clown och "skämt"-mottagare som offer. Men det kommer att bli ännu värre om vi inte lägger ner det här tramset nu. Det. Är. Inte. Roligt.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.