Jag hoppas att de kan få känna precis som mig

Inledare i Umeå tidning vecka 34.

Phu, första veckan på jobbet avklarad efter en lång och skön semester. Det tar ett tag att komma in i gängorna igen efter att ha spenderat sex veckor utan en tanke på arbete, förutom att vi då målat huset, vilket faktiskt var mer arbete än jag trodde. Och visst känns det alltid som att semestern är lite för kort när det väl är dags att gå tillbaka till jobbet. Men som tur är har jag ett jobb som jag trivs med, och lägg då till att jag även har turen att ha supertrevliga arbetskamrater som gör våndan över att semestern är slut lite lättsammare.

Den här veckan öppnar skolorna och det är dags för eleverna att återvända till skolbänken och de bänkar som gapat tomma efter de som gick ut i våras fylls på med nya elever. Jag önskar att många elever kan känna som mig när de nu ska tillbaka till sin arbetsplats. Visst är det lite tråkigt att sommarlovet är slut, men bra arbetsmiljö och trevliga klasskamrater gör genast våndan lättsammare och att de kan känna att ”det är ju faktiskt kul att vara tillbaka i skolan”. Tyvärr är det inte alls så för många barn. Enligt antimobbningsorganisationen Friends så utsätts 60 000 barn i Sverige för mobbning och 20 procent har blivit kränkta av en annan elev det senaste året. Var femte elev har alltså känt sig kränkt av någon annan det senaste året. Nu när skolorna börjar igen så är det alltså minst 60 000 barn och unga inte kan känna någon som helst glädje kring att börja skolan. I stället fylls de med rädsla och ångest över hur det här läsåret ska bli. Och enligt Friends ser det inte ut som om mobbningen minskat de senaste 20 åren. Snarare tvärtom. Förra året menade Lärarnas riksförbund i en artikel att det är lärarnas och skolans uppgift att tillsammans stävja mobbningen. Men för det behövs tid, tid som lärarna menar att de inte har.

Förra veckan skrev Umeå tidning om att det saknas 30 stycken grundskollärare i Umeå kommun. Och i skrivandes stund står Botsmarks F–3-skola helt utan lärare och om kommunen inte snabbt hittar en lämplig kandidat så ska eleverna bussas till Bullmark. Statistik de senaste åren visar på att i samma takt som lärarbristen ökat så har antalet anmälningar om mobbning följt efter. Jag hoppas att det framöver kan komma att vända och att eleverna vid skolorna kan känna samma känsla som mig när sommarledigheten är över.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.