Att lyfta på någons kjol har blivit en vardagsgrej

Inledare i Umeå tidning vecka 33.

Det är en varm sommarkväll i slutet av juli, det är fest och uppsluppen stämning. Min vän som håller i festen är på sitt mest sprudlande humör och stoppar spontant två förbipasserande för att bjuda dem på bourbon. Det blir ett trevligt möte, fram tills att mannen i sällskapet får för sig att det är en strålande idé att lyfta på min väns kjol för att kolla efter vad hon har därunder. Min väns goda humör förbyts snabbt, hon ursäktar sig och går in igen där hon berättar för mig och ytterligare en person om vad som hänt. »Ska vi gå ut och slå honom?«, frågar vi, fastän vi vet att våld aldrig är lösningen. Men där och då känns det som att en rak höger skulle vara en symbolisk handling mot alla som någon gång närmat sig våra kjolar med sina smutsiga händer utan tillåtelse.

Slaget utdelas aldrig. I stället går min vän ut igen och konfronterar mannen som lyft på hennes kjol. Hon förklarar att hon tagit illa vid sig av handlingen och ber honom att aldrig göra så igen mot någon annan. Han ber om ursäkt och skäms, förklarar att han inte menade någonting illa. Sedan kommer tårarna, kanske för att han är uppriktigt ledsen för att han gått över gränsen. Kanske gråter han för att han tycker det är fruktansvärt pinsamt att ha blivit tillsagd för något han och hans polare kommit undan med så många gånger förr.

I sommar har medias rapportering om sexuella ofredanden runt om i landet avlöst varandra. I alla typer av sammanhang där människor samlats för att ha kul tycks det ha uppehållit sig män som förstört allt det roliga för somliga kvinnor genom att gå över gränsen. På musikfestivaler, motorträffar och marknader har det vistats män som tafsat på, trakasserat och till och med våldtagit kvinnor. När jag hör mannen som lyft på min väns kjol ursäkta sitt beteende, då är det inte utan att jag börjar fundera om sexuella ofredanden blivit så pass normaliserade att somliga män på riktigt inte inser att det är handlingar som gör de som blir utsatta illa.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.