Himmel och helvete som kringflyttande

Inledare i Umeå tidning vecka 32.

Under mina många flyttar fram och tillbaka mellan städer och länder har jag hunnit bo tillsammans med många olika personer – med mer eller mindre lyckade utfall. Som utbytesstudent i Storbritannien bodde jag i studentkorridor tillsammans med ett gäng engelska grisar. Den värsta av dem var Danny. Han var mardrömsperson att bo tillsammans med: en som stal ens mat och aldrig diskade. Sedan började han utföra diverse pranks och kletade in våra dörrar i tomatpuré, satte smör på dörrhandtagen och strödde ut sopavfallet över köksgolvet. Jag frågade de skräckslagna tjejerna i korridoren om vi inte skulle anmäla Danny till administrationen. ”That would only make it worse!” sa de.

I Budapest bodde jag tillsammans med en ungersk tomtenisse som samlade på all möjlig sorts skrot. Lägenheten såg ut som en verkstad, och inne på sitt rum höll tomtenissen på att bygga något som såg ut som en rymdkapsel för att skjuta ut sig själv i atmosfären. Jag frågade aldrig om hans projekt. Överallt i lägenheten låg diverse komponenter till hans senaste uppfinningar. Efter att ha snubblat över en metalldetektor och trampat på en guldgrävarsats försökte jag städa. Slängde bort lite grejer som mest var i vägen. Efter att jag flyttat ut fick jag ett långt brev från tomtenissen där han skrev hur besviken han var för att jag slängt bort hans ejektorpump. Jag var inte välkommen tillbaka.

När jag flyttade till Sankt Petersburg bodde jag först hemma hos en babushka, en gammal rysk tant i en kommunalka från Sovjettiden. Första kvällen vecklade hon ut en lista på regler som jag skulle förhålla mig till. En regel var till exempel ”Ta inte hit några tjejer från Internet!” En relativt enkel regel att följa. Listan med regler förlängdes mycket snart så att jag knappt vågade blinka utan att råka bryta mot en regel, och jag såg inget annat val än att flytta ut.

Efter dessa skräckexempel är jag mycket glad att denna sommar i Umeå bo hemma hos min kära vän respektive kollega Anna. Hon är förhållandevis normal, singel och fullt sökbar på diverse dejtingappar. Vad väntar ni på? Skriv till henne nu!
Dennis Wikberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.