Både jag och världen är sorgliga rekordhållare

Inledare i Umeå tidning vecka 26. 

Världen har slagit ett oönskat rekord. Drygt 65 miljoner människor är på flykt, varav hälften är barn. På ett år har det skett en ökning med drygt 5 miljoner människor. Det är som om hela Storbritanniens befolkning skulle vara på flykt och ökningen det senaste året motsvarar Norges invånarantal. Den här smärtsamma informationen redovisade UNHCR förra måndagen då det var World Refugee Day – Världsflyktingdagen.

Just nu är situationen i världen när det gäller flyktingars behov av skydd så omfattande och akut att det är svårt att greppa. Med en hård klump av otillräcklighet i magen läser jag om hur kvinnor, män och framför allt barn far illa under deras flykt undan konflikter och förföljelser. Hur barn utsätts för övergrepp, blir skadade och dödade i den extremt utsatta situation som de befinner sig i. Tänk om vi kunde göra som min kloka 9-åring föreslår: "Om alla i världen bestämmer tillsammans att det inte ska vara krig borde det ju sluta." Dessvärre verkar världens länder i stället göra allt för att se till att de inte "drabbas" av människor som flyr för sina liv. I tisdags klubbade Sveriges riksdag till exempel igenom nya skärpta asylregler så permanenta uppehållstillstånd ersätts av tillfälliga och möjligheterna för familjer att återförenas begränsas eller tas bort. Reglerna, som är tidsbegränsade, föreslås gälla i tre år och träder i kraft den 20 juli, har bland annat kritiserats för att bryta mot FN:s barnkonvention. Som med alla enorma svårigheter så är det lätt att känna en uppgivenhet som enskild individ. Jag tror dock hårt på att vi alla kan bidra – många bäckar små-tänket, du vet.

Vad gjorde jag själv under Världsflyktingdagen då, undrar du nu kanske. Som den priviligierade svensken jag är så irriterades jag över att inte direkt hitta en billig resa under höstlovet. Det skulle ju vara så härligt att få en hel vecka tillsammans med familjen i ett annat land. Visst blir det nästan makabert. Som om jag slog ett oönskat rekord i ignorans och egoism.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.