Passa er noga för fåglar med föräldrainstinkter

Inledare i Umeå tidning vecka 25. 


Förra veckan levde vi på Umeå tidning i stundvis skräck. Ett par tärnor hade tydligen bestämt sig för att parkeringsplatsen utanför vårt högkvarter var den perfekta platsen för häckning och de drog sig inte för att skydda sina ägg med – bokstavligt talat – näbbar och klor. 
Jag blev brutalt presenterad för våra nya grannar när jag inte ont anande gick över parkeringsplatsen här på Strömpilen för en vecka sedan. Helt plötsligt kände jag en kraftig smäll mot huvudet, vilken följdes upp av ett högt, skränande ljud. »Nu blev jag påkörd«, var min första tanke. I nästa sekund fick jag syn på tärnparet som cirkulerade ovanför mitt huvud, långt innanför mitt personal space. Då förstod jag att det var en av dessa fjäderfän som just pickat mig i skallen. 
Efter denna insikt följde en mycket snabb, och högst ovärdig, sprint de sista tiotalet meterna över parkeringen. Så om någon undrade vad det var för galning som slungade en handväska och skrek i högan sky vid lunchtid förra onsdagen: Det var jag som värjde mig mot livsfarliga fåglar. 
Denna korta, men traumatiserande incident är för övrigt bakgrunden till bostadsartikeln på sidan 18, om hur du går till väga för att slippa fågelbekymmer likt vårt. Enligt specialteknikern Ulf Skoglund blir skadedjursbekämpande företag ofta kontaktade av personer som vill ha hjälp att bli kvitt fåglar, så vi verkar vara långt ifrån ensamma om detta problem. Ett av tipsen är att plocka fåglarnas ägg innan de kläcks – ett tips som någon okänd hjälte tycks känna till, eftersom såväl ägg som terroriserande tärnor nu är borta från parkeringen här utanför. Även om jag är för att djur ska få leva och frodas är jag sjukt tacksam över att slippa dra på mig en integralhjälm så fort jag ska sticka huvudet utanför redaktionsdörren. 

Då det alldeles strax är midsommarafton och detta är min sista krönika innan semestern tänkte jag ta tillfälle i akt att önska en trevlig sommar! Se nu till att bada mycket, frossa i jordgubbar, bygga obscent stora midsommarstänger, ta vara på de ljusa nätterna och tanka D-vitamin. Och passa er noga för fåglar som vaktar sina ungar!
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.