Jag var bara tvungen att ta reda på vad jag ville bli

Inledare i Umeå tidning vecka 23.

Jag minns det inte direkt som igår, men jag har för mig att det var rätt kallt, mulet och att regnet låg i luften den där dagen för 17 år sedan som jag tog studenten. Nu är det ju inte så att det bara är tiden som gjort minnena suddiga. Den där champagnefrukosten klockan sex på morgonen efter fem timmars sömn då vi stod sent in på natten och klädde klart studentvagnen medan vi blev attackerade av blodtörstiga mygg kan också vara en bidragande orsak till att minnet sviker.

Jag kommer dock ihåg mina tankar kring att ta studenten. Jag var inte euforiskt lycklig över att skolan var över för all framtid. Jag visste ju att jag någon gång i framtiden skulle återvända till skolbänken. Jag var bara tvungen att ta reda på vad jag ville bli. För det visste inte jag när jag var 19 år. Och absolut inte när jag var 16 år och skulle välja gymnasielinje. Och innan jag till slut landade i det som gjorde att jag nu kan sitta en fredagseftermiddag och skriva det är medan jag längtar ut i solen och helgledigheten så testade jag en massa olika jobb. Badvakt, fritidsledare, lärarvikarie, brandman, bartender och jobbat på Systembolaget är bara några av de yrken som jag avverkat. Jag har faktiskt trivts med alla. På olika sätt. Vissa bara nu i efterhand efter som de gett mer efteråt än vad de gjorde under tiden jag jobbade.

På sidan 4–5 har Anna Bergman träffat en klass från Midgårdsskolan som tar studenten nu och där de får sia om var de befinner sig i livet om 10 år. Hade någon frågat mig det den där junidagen 1999 så hade jag inte haft någon aning. Hade jag varit tvungen att gissa att jag nog dragit till med lärare. Men då hade jag ju haft fel. Precis som i min gamla gymnasieklass så varierar tankarna även på eleverna i klassen på Midgårdskolan. Vissa är rätt säkra på sin framtid andra har ingen aning. Ibland kan det nog vara skönt att ha en plan – men till ni som är osäkra på vad ni nu ska göra – ta det lugnt, det ordnar sig alltid.
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.