Nu kommer helgen då vad som helst kan hända

Inledare i Umeå tidning vecka 19.

De senaste åren har det varit ganska lätt att förutspå vem som ska vinna Eurovision song contest. Loreen, Emmelie de Forest, Conchita Wurst och Måns Zelmerlöw var alla publika och stack ut, alltså relativt enkla att i förväg peka ut som segrare. I år är det svårare. I skrivandets stund har inte semifinalerna varit än, men startfältet ser tämligen jämngrått ut. Ja, jag har sett alla bidragen. Det är ett hårt och tvångsmässigt arbete jag brukar ge mig i kast med så här års. En av anledningarna till att utsätta sig för denna prövning är att det underlättar enormt under finalkvällen eftersom färden fram till det roliga, nämligen omröstningen, blir mindre plågsam. Det gäller att ha lite koll på vad som väntar utöver bara Sveriges bidrag, annars blir det mest bara en seg skrikig sörja ur vilken det går att urskilja väldigt lite.

Min personliga favorit i år är Kroatien där sångerskan Nina Kraljic på vacker bruten engelska bjuder på en modern balkanballad. Ett ganska klassiskt bidrag med mycket hjärta och smärta, och som också innehåller en viktig tonartshöjning. Men vinner gör den med största sannolikhet inte. Vinna kommer inte heller Ukrainas Jamala att göra, men mitt förslag är att ni ger hennes teatraliska krigssång ”1944” en chans innan ni avfärdar den som ännu ett helgalet, obegripligt bidrag. Den är faktiskt ovanligt drabbande om man tillåter sig själv att lyssna. I övrigt är det mycket pojkbandspop med ljuspelare och färgglada golv som genomsyrar ESC detta år, samt en hel del ballad-damer i vackra klänningar. Sveriges bidrag sticker ut på ett bra sätt och jag skulle inte bli förvånad om det blir en topp fem-placering för Frans. Belgien kommer med ett trevligt 80-talsdoftande bidrag, som förhoppningsvis också får en fin placering.

Sticker ut på fel sätt gör Vitryssland med sin hårdrockare som hotat uppträda naken och dansa med vargar. Den killen gör verkligen allt för att avleda uppmärksamheten ifrån hur illa han sjunger. Frankrike, som skickar en lika avslappnad kille som Sverige, kan kanske charma hem kalaset. Australiens ligger nog också bra till som segrare, även om jag personligen tycker att deras bidrag är fläckfritt polerat och skittråkigt. Men, som sagt, ingen känns självklar i år - vad som helst kan hända.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.