Ger vi efter för rädslan då vinner de

Inledare i Umeå tidning vecka 15.

"Planen var att slå till mot EM." Så lyder rubriken på Aftonbladets artikel om Mohamed Abrini, sammankopplad med terrorcellen bakom attentaten på Zaventem-flygplatsen och i tunnelbanan i Bryssel samt attentatet mot Paris i november. Abrini ska i förhör ha sagt att attentaten i Bryssel hetsades fram eftersom att polisen var dem på spåren och att den ursprungliga planen var att attackera sommarens fotbolls-EM i Frankrike.

Jag ska på fotbolls-EM i juni och jag har fått frågan om jag inte är orolig? Är jag inte rädd? Det kan jag högt och tydligt säga att det är jag inte. Jag har hört talas bekanta, vänners bekanta och främlingar på sociala medier som i dessa hemska terrordåds efterdyningar räds att bege sig ut på resande fot. Inte bara till Frankrike eller Belgien utan överhuvudtaget. Jag klandrar verkligen inte dessa människor. Dessa hemska händelser sätter sina spår. Men jag tycker att det är synd. För att sprida skräck är precis vad terrorister är ute efter. Ger vi efter för rädslan då vinner de. Rädsla, misstänksamhet och oro är hemska saker som sprider sig som en smitta och som i förlängningen kan få hemska konsekvenser då en rädd människa ofta är en farlig människa. Vi ser det i vardagen med den ökande främlingsfientligheten och islamofobin. Ringar på vattnet orsakat av rädsla, osäkerhet och okunnighet. Istället för att gå i den fällan borde vi brösta upp oss, stå enade oavsett bakgrund och säga att "vi låter oss inte skrämmas". Det är så VI vinner. Tillsammans.

Så nej, jag är inte rädd att åka till Frankrike i sommar. Mitt resesällskap är inte rädd. Dels för att det finns en tillit till det ändlösa säkerhetsarbetet som kommer att sättas i spel för att hålla mästerskapet säkert men framförallt för att vi inte tillåter oss att vara rädda. Några få galningar ska inte få förstöra för oss och alla andra tusentals människor världen över som i sommar reser till Frankrike för att fira och ha skoj i fotbollens tecken. Några få galningar borde inte få förstöra för någon av oss oavsett vad det gäller. Inte där och då, inte här och nu.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.