Nu har ni tio veckor på er att sluta vara trafikidioter

Inledare i Umeå tidning vecka 14.

Att vara ute i påsktrafiken är en stilstudie i idioti. Bara några mil in i hemfärden på annandag påsk från en förträfflig fjällhelg kom jag och mitt resesällskap i kontakt med den första medtrafikanten som tycktes sakna en vital koppling mellan hjärnan och högerfoten. På en 90-väg blåste dåren förbi med ett släp som vobblade oroväckande. En kort stund senare kom nästa vettvilling och körde om – i en kurva. Självklart kom mötande trafik, så vederbörande fick snabbt trycka sig in mellan min och framförvarande bil. Dessa två fartdårar visade sig snart bara vara starten på en serie mer eller mindre livsfarliga omkörningar jag skulle få bevittna på vägen. Samtidigt som jag tutade ilsket med jämna mellanrum roade sig en av mina medpassagerare med att kolla upp vilka som ägde de här bilarna via bilregistret. Intressant nog visade sig majoriteten av puckona höra hemma här i Umeå.

Jag tycker själv att det kan vara barnsligt kul att belasta gaspedalen. Men under en av årets mest trafikintensiva dagar känns prioriteringen överlevnad framför att vara först hem för att packa upp de grillröksosande ytterkläderna enkel. Trots att jag har ganska stor föreställningsvärld kan jag inte begripa hur folk kan riskera både sitt eget och andras (till exempel sina barns som sitter i bilen) liv för att få ligga längst fram i bilkortegen. Nu återstår knappt tre månader kvar till årets nästa stora trafikhelg, midsommarhelgen. Till er som känner den minsta igenkänning med ovan beskrivna, dödsföraktande bilister innebär det att ni har hela tio veckor på er att öva upp er förmåga att bete er i trafiken. Förvalta dessa tio veckor väl.

En annan tanke som slog mig under den här bilfärden var att nu är våren här. Kvittrande fåglar, tussilago och takdropp i all ära, men inget signalerar vår lika tydligt för mig som just hemresan från påskfirandet. Nu inväntar jag bara att sikta de första våridioterna, som intagit första parkett på någon uteservering i stora solglasögon och lite för lite kläder. De är en kategori idioter jag faktiskt uppskattar.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.