Min mormor var en av alla minnesvärda kvinnor

Inledare i Umeå tidning vecka 10.

Gulli Hallgren var bara 16 år när hon spände hästen för sulkyn och körde de nästan fyra milen in till stan. Det var 50-tal och inte särskilt vanligt att kvinnor ställde upp i travtävlingar, så ett och annat ögonbryn höjdes säkert när Gulli anmälde sig till loppet. Som i en förutsägbar Hollywood-film fick historien ett lyckligt slut: Gulli vann och efter att hon hade belönats med en pokal travade hon hem igen med hästen. Därefter ställde hon aldrig mer upp i någon travtävling.

Gulli Hallgren var min mormor och när jag tänker tillbaka på henne upplever jag hennes agerande kring sin första och enda travframgång som en symbol för hela hennes person. Ett förkroppsligande av Gunde Svan-mottot "ingenting är omöjligt" som formats av Jantelagen så till vida att hon aldrig tyckte att det hon gjorde var någonting märkvärdigt. Det spelade ingen roll om hon tämjde hästar som egentligen inte gick att tämja, bar svintunga mjölkkannor som om de vore luft eller öppnade sitt hem för människor som behövde en fristad – det var aldrig någonting som mormor ville ha cred för.

För ganska precis fyra år sedan satt jag i mormors kök i torpet som jag halvt växt upp i, när jag fick för mig att tala om för mormor vilken förebild hon är för mig i livet. Berömmet möttes av en axelryckning och ett "äsch" från mormor. Jag är så himla glad att jag sa detta till henne. Två veckor senare var mormor död.

Jag berättar gärna om mormor Gulli så fort jag får chansen. Jag gör det för att jag gillar att minnas henne, förstås, men ibland när jag gör det tänker jag också att jag förbättrar historiestatistiken i det lilla. För trots att vi är framme vid år 2016 är kvinnor hyfsat osynliga i historien – till exempel är bara 13 procent av de namngivna personerna i de stora historieläroböckerna är kvinnor. Nu menar jag inte att min mormors gärningar skulle platsa i läroböckerna, men för den skullen ska de inte falla i glömska. Och uppenbarligen behövs det även år 2016 regelbundet påminnas om att det finns andra än män som spelar viktiga roller.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.