Se till att ta i trä för jinxen är på riktigt

Inledare i Umeå Tidning vecka 8.

För några veckor sedan skrev min kollega Daniel Brännlund en sportkrönika om jinxen. För den som är obekant med jinxen så innebär det att man snarast vid första bästa uttalande om att något kan hända eller aldrig hända ska ta i trä. För min kollega Daniel så är jinxen Gud och han är troende. Själv är jag rätt skeptiskt lagd. Eller jag var det fram till för några veckor sedan. När jag då fick höra om Dannes otroligt utförliga utlägg om denne allsmäktige jinx så tillhörde jag fortfarande de otroende. Med stort självförtroende berättade jag utan någon som helt fruktan om hur överjävlig jag var på att rädda mig själv vid diverse halkincidenter och fall. Helt oförstående om konsekvenserna gjorde jag ner andra som halkar och slår sig utan att ha förmågan att rädda upp situationen med en snygg parering eller en dansant räddning över isfläckarna. Danne påminde mig. Ta i trä sa han. Det gjorde jag inte.
Dagen efter ramlade jag, oförmögen att parera, tog emot mig och bröt sönder ett ben i handen till oigenkännlighet. Nu så där fyra veckor senare och med mycket mer metall och skruvar i handen så är jag i full gång med att försöka lära mig att böja fingrarna igen. Det går hyfsat. Om någon sett den usla filmen ”Liar, liar” med Jim Carrey där han leker ”the claw” med sitt barn så kan ni få ett hum om hur min kloliknande hand ser ut. Nu kan det låta som en simpel grej att bryta handen men det är värre än vad i alla fall jag trodde. Helt plötsligt går det inte att smöra en macka, knyta skorna, hyvla en ostskiva eller att köra bil. Och vi ska inte ens tala om att gå på toaletten. Som tur var har jag en fantastisk sambo som hjälpt mig med allt. Utom toalettbiten. Där gick tydligen gränsen.
Nu har jag dock sådan tur att tiden läker, och om några månader har jag förhoppningsvis en rätt fungerande hand. Men förutom att jag fått mycket mer förståelse för funktionshindrande så har jag dessutom hittat bevis för en högre makt. Jinxen är på riktigt och hen bråkar man inte med! Ta i trä! Avslutningsvis vill jag tipsa om att Umeå tidning sedan i måndags är med ny webb. Surfa in på umeatidning.se och kolla in!
Johan Engman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.