Att längta efter att ha en magsjuka från 1980-talet

Inledare i Umeå tidning vecka 8.


Jag saknar 1980-talets magsjukor. De följde ett visst förutsägbart mönster och var snabbt övergående. Det fungerade så att man vaknade på natten och hade ont i magen. Det onda i magen övergick mer och mer till illamående samtidigt som man själv försökte intala sig att man nog inte kommer att behöva kräkas. Den lilla kampen pågick en stund innan man gav efter och spydde. Så var man sjuk en natt, mosig nästa dag och därefter tillbaka på banan ingen.

Så ser det inte ut nu. Dagens muterade magsjukevirus är luriga retstickor som gäckar och är oerhört svåröverskådliga. Den knackar en på axeln och när man tittar dit är det ingenting där. Den knackar igen och man tittar över andra axeln bara för att sedan upptäcka att magsjukan står och flinar rakt framför en och planerar att kliva in i ens liv minst en vecka.
Förra måndagen hade jag hunnit till jobbet när plötsligt magsjukan mitt på blanka dagen dök upp vid mitt skrivbord. Väldigt 2010-tal att låta en dra iväg till jobbet och fingra på ledstänger, dörrhandtag och kaffebryggare innan den drämmer till. Moderna magsjukor vet hur man jobbar för att skörda fler offer. Sedan utvecklar sig det hela dessutom till att bli som en scen ur Exorcisten, där jag ligger hemma på övervåningen och kastar mig i plågor och spyr grönt.

Efter ett par dagar i sjuksängen upptäcker jag att det pågår ett OS. Jag tittar på skridskoåkare med stora lårmuskler som i jättehög fart åker runt, runt i en bana. Jag identifierar mig med skridskoåkarna, inte för att jag alls kan åka sådär utan det är något med farten. Den påminner om vardagen där jag handlar, lagar mat, tvättar, skriver, fotograferar, redigerar, planerar, skjutsar till träningar, städar och nattar. Jag åkte fort – runt, runt – och kände vinden i ansiktet samtidigt som jag kunde parera tuffa svängar lite snyggt med ena armen. Men så kom magsjukan och tacklade mig av banan och nu vet jag liksom inte hur jag ska orka få upp OS-farten igen.
Sara Lundvall
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.