En för tidig hyllning av idrottsfolket i Umeå

Inledare i Umeå tidning vecka 7.


Jag är en vecka för tidig. Umeå idrottsgala är först nästa torsdag, men jag passar på nu ändå. Jag vill också vara med och hylla de föreningsmänniskor som lägger ner tid och en till synes aldrig sinande energi för att sträva efter att möjliggöra ett på alla vis sunt idrottande för barn.
Visst, det finns garanterat många som har negativa erfarenheter från idrottens värld. Tyvärr så existerar sådant. Jag är medveten om det. Men själv har jag haft tur och fått uppleva det fina med idrott, både egna erfarenheter och genom mina barns idrottande.

Just när det gäller den positiva sidan så finns det så mycket bra att nämna. Bara glädjen av att vara fysiskt aktiv räcker långt, därtill kommer till exempel behövlig träning i att hantera olika känslor. Det är inte alltid så lätt att visa hänsyn, vänta på sin tur, vara en god förlorare, eller att upptäcka att kompisar lär sig vissa saker i snabbare takt. Det finns även värdefull kunskap som inte är så uppenbar, men som finns med en idrottsutövare hela livet och som kan vara till nytta även i situationer som inte är relaterade till sporten.
Alla engagerade föreningsmänniskor kommer inte att få ett pris nästa vecka. Jag vill därför åtminstone rikta ett innerligt tack till alla er som möjliggör för Umeås ungar att utöva idrott. Bättre för tidigt än aldrig.

En annan sak jag gläder mig åt i dag är att Umeå tidning har gjort en fin värvning av krönikör. Förra veckan sa vi stort tack och med intensivt hopp om återseende till Jonas Pekkari. Den här veckan säger vi hej och varmt välkommen till Jonas Danielsson, som kommer att skriva ungefär en krönika per månad i UÅT. Läs hans första här och läs om honom på här
I veckans tidning går det även att läsa om bland annat Barnrättsbyråns verksamhet, det förestående skidloppet mitt i Umeå samt om ett välkänt ansikte från Umeås restauranger.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.