Kraschen blev en vändpunkt

En krasch i en fjällbjörk blev avgörande för snowboardproffset Anton Gunnarssons karriär.
I dag arbetar han med marknadsföring – men har inte riktigt lagt snowboarden på hyllan.


I slutet av 2012 var Anton Gunnarsson mitt uppe i sin snowboardkarriär. Genom sin särpräglade stil, där snowboardåkningen skedde i stadsmiljö snarare än backar och tricken sattes på hustak och mot väggar, hade han knutit till sig en rad sponsorer och gjort designsamarbeten med snowboardrelaterade märken. Samtidigt hade han börjat utveckla sitt intresse för filmande, musik och design – för att vara förberedd på att göra något annat när kroppen inte längre skulle palla för proffslivet.

Det skulle visa sig vara ett smart drag. I februari 2016 var Anton med om en snowboardolycka i Kittelfjäll, där han bröt bäckenet och revbenen samt punkterade en lunga.
– Jag kunde inte gå utan gångstöd på ett år efter att jag hoppade in i den där fjällbjörken. Kraschen blev en vändpunkt, konstaterar Anton.
Under rehabiliteringstiden fick han en heltidsanställning som marknadsföringsansvarig åt hårvårdsmärket Pusher, där han arbetar mycket med just filmande och foto. Vid sidan av har han också ett eget filmproduktionsföretag, där han gör musikvideor och reklamfilmer i den mån han hinner.
– Egentligen har det blivit så bra det bara kunde bli. Med marknadsföringstjänsten på Pusher får jag mitt kreativa utlopp, samtidigt som jag har en trygghet. Sedan kan jag välja själv vilka jobb jag vill göra på sidan av, det är grymt.

Snowboardkapitlet är dock inte ett helt avslutat. I vintras var Anton tillbaka på brädan igen och även om det då inte var tal om att hoppa mellan hustak kommer han fortsätta hålla igång åkningen.
– Jag vill innerst inne inte säga att karriären är slut, jag håller dörren öppen. Jag är glad att jag kunde göra ett leverne på snowboarden och för att jag gjorde min barndomsdröm sann. Att det verkligen gick.

Vad skulle du säga är det viktigaste som hänt dig de senaste fem åren? 
– Han ligger där, säger Anton och pekar på sonen Oliver som ligger på golvet och jollrar. Han är fem månader, men det känns som att han varit med hela livet.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fotnot: Med anledning av att Umeå tidning i dag firar fem år har vi återigen träffat personer som intervjuades i de första upplagorna av tidningen, för att ta reda på vad som hände sedan. Anton Gunnarsson är en av dessa personer. 
De andra uppföljningarna finner du här:
Veronica Ottosson: ”Jag tror på kunskap”
Miljöaspekten fick EoE glasses att byta land
Amanda Eklund vill förändra med hjälp av juridiken
Toontrack förser världens musiker med trumljud