»Vi hamnar här tack vare att vi har så fantastiska studenter«

– Våra studenter kan leverera det industrin efterfrågar. Sedan måste man komma ihåg att vi hamnar här tack vare att vi har så fantastiska studenter från hela världen.
Så förklarar Johan Redström, Designhögskolans rektor, skolans framstående placeringar på internationella rankningslistor.


Johan Redström berättar att det finns olika typer av rankningar.
– De vi ligger högt på är i professionssammanhang, när industrin delar ut priser till designprojekt som studenter gjort.

Skolan har som målsättning att förbereda studenterna för yrkesverksamhet, vilket skiljer den från andra utbildningar som har annat fokus. Den ökade synlighet som rankningen skapar ger positiva följder för skolan. Dels ökar
attraktiviteten att söka sig till skolan som student, dels leder den till att fler företag och organisationer vill samverka med skolan.
Att Designskolan fortsätter att attrahera studenter från hela världen innebär att den internationella miljö som råder på skolan kan bibehållas, något som Johan menar är ovärdeligt.
– Det betyder nästan allt. Det finns ett lärande när det råder skillnader i värderingar, uppfattningar, perspektiv. Det är det finaste man kan ha tillgång till.
Han berättar att det är en förutsättning för design att kunna sätta sig in i olika människors sätt att förhålla sig, det är därför mångfald är en möjlighet.

Finns det någon risk med det faktum att skolan arbetar nära företag och organisationer?
– Klart det finns en risk som vi måste vara medvetna om och förhålla oss till.
Studenterna arbetar med företag i konkreta projekt och där vill förstås företagen ha ut något visst, samtidigt som utbildningen har fokus på studenternas lärande. Det är en levande diskussion, förklarar han.
– Hur bedriver man en yrkesutbildning utan att helt låta sig definieras av hur det ser ut i dag, de ska vara verksamma i 40 år. De måste kunna det som krävs nu, men samtidigt balansera mot ett långsiktigt hållbart lärande.
Elisabeth Glaas
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.