Effektiv paranoiathriller

Recension på biofilmen "10 Cloverfield Lane".

Bio
10 Cloverfield Lane
Regi: Dan Trachtenberg
I rollerna: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr m fl
Betygsfglar3

Från ingenstans kom den. Uppföljaren till monsterfilmen "Cloverfield" från 2008 som egentligen inte är någon uppföljare. "Filmerna är släkt med varandra", ska producenten J.J. Abrams ha sagt. Filmen hölls väldigt framgångsrikt hemlig och gav sig till känna först en månad eller två innan premiären.
Michelle råkar ut för en bilolycka och vaknar upp i ett skyddsrum. Hon tror först att hon blivit kidnappad men de två männen i rummet hävdar att hon i själva verket har blivit räddad då världen utanför har drabbats av någon slags kemisk och dödlig attack. Men hur ligger det egentligen till?
Regissören Dan Trachtenberg långfilmsdebuterar med "10 Cloverfield Lane" och väldigt effektivt lyckas han bygga upp en nervig stämning nere i skyddsrummet. Visst letar det sig in några billiga och välkända trick men den duktiga skådespelartrion, med John Goodman som obehaglig ledare i spetsen, gör att man köper det. Klumpen i magen är konstant, den klaustrofobiska paranoian likaså och man delar Michelles misstänksamhet och vilja att veta mer.
Som thriller är "10 Cloverfield Lane" väldigt bra. Tyvärr dras betyget ner på grund av en onödigt urspårad sista del. Utan att avslöja för mycket så var idén med slutet bra men jag hade gärna sett att man hade tonat ner det. Men se filmen, gärna på bio med ordentligt ljud. Dan Trachtenberg kommer vi att få se mycket mer av framöver.
Daniel Brännlund
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.