Startade hjälpcenter för sexhandels offer

I Nepal hålls tusentals flickor och kvinnor som sexslavar i bordellområden. Vännäsbon Håkan Gabrielsson arbetar sedan sju år tillbaka med att hjälpa kvinnor som befinner sig längst ner i kastsystemet att undkomma sexhandeln. 

Det var en kall februaridag när Håkan Gabrielsson för första gången besökte en av Badifolkets byar i västra Nepal. Trots att vattnet i bergsbyn hade frusit och husen av bambu saknade såväl fönster som dörrar hade byinvånarna nästan inte kläder på sig. Många av kvinnorna bar endast smutsiga klänningar. Ändå är kylan antagligen inte det värsta i den verklighet de lever i. Badifolket lever i absolut fattigdom och befinner sig allra längst ner i det hinduiska kastsystemet. Att födas som kvinna är nästan detsamma som att födas in i trafficking.
– Nästan alla kvinnor hos Badifolket hamnar i en utsatt situation redan från småbarnsåren. Bordellägare från Indien åker till byarna och om de ser att någon är gravid och man vet att det är en flicka – då kan de köpa flickan innan hon ens är född, berättar Håkan Gabrielsson.

Håkan är uppvuxen i Umeå, men har bott i Singapore i 18 år där han jobbat som missionär. Det var där hans engagemang för att hjälpa människor som utsatts för trafficking startade. Det var även där han träffade Raju Sundas, som grundat hjälporganisationen Lighthouse foundation Nepal som arbetar med att hjälpa barn som riskerar att hamna i exempelvis sexslaveri eller missbruk. Raju var personen som tog med sig Håkan till Badibyn i västra Nepal i februari 2009.
– Det som grep mig mest med hela den situationen var att kvinnorna var ödesbestämda. Under några generationer hade det växt fram att "det här är vårt liv", prostitutionen har blivit en del av deras identitet. Jag och Raju frågade oss "vad ska vi göra?" Vi kom snabbt på att vi skulle starta ett barnhem.
Det var där partnerskapet började mellan Lighthouse foundation Nepal och Out of ashes, den organisation som Håkan startade.
Tio månader senare, i december 2009, invigdes organisationernas första barnhem i Nepals huvudstad Katmandu. Därefter har antalet barnhem växt till totalt tolv stycken och även två skolor har öppnats av organisationen. Dessa har räddat flickor från till exempel New Delhis bordellområden, där flera tusentals kvinnor och tjejer i dag hålls som sexslavar. Håkan berättar att det inte är ovanligt att flickor blir drogade av män som sedan för de till bordellområdena där flickorna säljs för omkring 2 000 dollar. Redan när tjejerna vaknar upp står den första kunden i dörren, redo att våldta henne. Därefter väntar ett liv där flickorna tvingas ha sex med upp till 30–40 män varje dygn.
– Flickorna får höra att de ska betala tillbaka skulden till bordellägarna. Men de kan aldrig bli skuldfria och många dör i bordellerna eftersom de blir väldigt sjuka av till exempel HIV eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.
Det är också många barn som föds och växer upp i bordellerna. Är de flickor blir de snabbt en del av industrin. Men trots den misär de lever i blir tillvaron inte automatiskt bra om flickorna lyckas ta sig från bordellerna.
– Om de kommer tillbaka till byarna blir de utstötta och betraktas som "använda", det är inget liv det heller. Det är vanligt med självmord eller självskadebeteende om de blir fria, det är ofta de återvänder till bordellerna också.

Det är därför Lighthouse foundation Nepal och dess partners, däribland Out of ashes, ser till att flickor som blivit sålda inte återvänder till sina tidigare samhällen och låter de som ännu inte sålts flytta till barnhemmen istället för att bo kvar i sin by. För att det ska ske en förändring blir istället organisationernas skolor förmyndare åt tjejerna och organisationens anställda arbetar för att ingjuta dem med hopp och visioner om framtiden.
– Den första delen i vårt arbete är räddning, den andra är att ge de ett liv. Det sker genom utbildning, att de får bo på ett ställe där de är accepterade och trygga och mat på bordet. Det är klart att de som blivit utsatta för trafficking mår fruktansvärt dåligt och det tar tid att uppnå en nivå där de fungerar som vanliga människor.
Den tredje delen i arbetet är att skapa medvetenhet om att det här problemet existerar. För några år sedan tog Håkan därför intiativ till att spela in en dokumentärfilm om sexslaveriet sedan, som fick namnet Untouchable och som visats runt om i Asien samt USA i upplysningssyfte.
– Det är först när man blir medveten som engagemanget kan komma och som förändring kan ske. Trots att det här slaveriet sker i en industriell skala är människor väldigt omedvetna om detta.

Trots att Out of ashes och flera andra organisationer bedriver ett intensivt arbete mot trafficking tror Håkan Gabrielsson att sexhandeln med flickor kommer fortsätta under lång tid framöver. Han menar att det är en lång process att få pojkarna och männen att ändra sin kvinnosyn. Håkan understryker dock att tjejer som tidigare varit offer för trafficking själva gör ett viktigt arbete för att bryta den tillvaro som nästintill betraktas som ödesbestämt för flickor från bland annat Badifolket.
– Många av de som vi har hjälp vill nu berätta sin historia. En tjej gav ett löfte när hon befann sig i sexslaveriet om att göra allt för att göra hennes systrar fria från det. Då visste hon inte hur hon skulle kunna göra det, men nu har hon fått möjligheten när hon följt med på den turné vi gjort med dokumentärfilmen. Tjejerna som kommit ut ur bordellerna blir så engagerade i att hjälpa andra, det tycker jag är så gripande.
Anna Bergman
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.